Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pieczone pierożki z soczwwicą i pieczarkami

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto pierogowe

mąka pszenna
2 szklanki
drożdże świeże
5 dag
olej
1/2 szklanki
woda ciepła
1/2 szklanki
jajko
1 szt
cukier
1 łyżeczka
sól do smaku
do smaku
Sklep Prymat

farsz

soczewica czerwona
1 szklanka
pieczarki
25 dag
cebula
1 szt
olej do smażenia
2 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Porada

Pierożki są dobre na ciepło i na zimno. Podawać jako dodatek do barszczu

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierożki z soczwwicą i pieczarkami

Soczewicę opłukać, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości - około 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, opłukać pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać.
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i oleju. wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Szklanką wyciąć krążki, nałożyć trochę farszu i zlepić brzegi.
Posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać kminkiem lub ziarnami słonecznika
Ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lucan 11.01.2015 12:05
apetyczne. Lubie takie nowinki
Anna169Hosz 10.01.2015 21:28
Interesujące pierożki.
mitek111 10.01.2015 20:08
lubię takie eksperymenty :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak