Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2 sztuki
drożdże 5 dekagram
cukier 1 łyżka
mleko 125 mililitrów
olej 125 mililitrów
mąka 500 gram
cebula 1 sztuka
grzyby leśne 200 gram
cukier 1 łyżeczka
sól do smaku 1 szczypta
piepr 1 szczypta
kapusta biała 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MEgusta 16.11.2013 10:41
czy olej który podany jest w przepisie dodajemy no ciasta?czy jest to olej do smażenia?
miroslawa 28.11.2012 05:20
super, kiedyś zrobiłam podobne
ssylwiaa 27.11.2012 20:24
świetnie wyglądają ;)
cooleczka 27.11.2012 18:56
bardzo lubię pieczone pierogi :)
mufinka79 27.11.2012 18:53
wyglądają pysznie :)
gosia1988 27.11.2012 18:45
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak