Pieczone pierogi z figami i daktylami

Pieczone pierogi z figami i daktylami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • drożdże

    3 dag
  • mąka żytnia

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: połączyć oba rodzaje mąki, dodać drożdże, można dodać odrobinę oleju. Wyrabiać, dolewając letniej wody, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Posypać mąką, włożyć do miseczki, przykryć serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Farsz - daktyle i figi miksujemy razem na jednolitą masę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać z niego kwadraty (lub koła, jak kto woli). Na kwadraty wykładać farsz i zalepiać na "koszyczki". Kiedy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Jest to bardzo słodki deser. Czasem dodaję czekoladę, ale po jednym takim pierogu na tydzień mam dosyć słodkiego. Idealne do czarnej kawy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat