Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone oponko-pączki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże suche 1 op
mąka 5 szkl
masło klarowane 2 łyżki
cukier 2/3 szkl
jajko 2
sól 1 łyżeczka
mleko 330 ml

Ponadto

masło klarowane 5 łyżek
cukier
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone oponko-pączki

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy resztę składników i wyrabiamy mikserem (hakiem) na jednolite ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy kółka. W śroku wycinamy mniejsze kółeczko. Układamy na natłuszczonej blaszce od piecznia i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy ok 10 min. Po upieczeniu pączki smarujemy płynnym masłem i obtaczamy w cukrze zmieszanym z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 25.04.2014 07:38
Fajniutkie, zwłaszcza ten cukier uroczo na nich wygląda
Aannkaa82 24.04.2014 19:27
Świetny przepis zabieram do zrobienia, takie odchudzone pączusie to ja chętnie skosztuje :)
Bernadeta1 24.04.2014 19:20
robię takie, bardzo smaczne
Ania84 24.04.2014 19:04
tym sposobem pączki są znacznie "odchudzone" ale tak samo smaczne
Gracer 24.04.2014 19:01
pyszne są !
Ankha 24.04.2014 18:45
Nawet przy uważnym przyjrzeniu nie widzę większej róznicy, pączki nadal wyglądają na smażone , czyli sztuczka się udała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak