Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone nafaszerowane ziemniaki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 14
kiełbasy toruńskiej 250 g
chudego mięsa z wędzonego ogon 150 g
cebula 1
pomarańczowa papryka 1
pieczarek 6
mozzarelli w bloku 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone nafaszerowane ziemniaki

Kroki postępowania

1
14 średnich ziemniaków
Nadzienie :
250 g kiełbasy toruńskiej
150 chudego mięsa z wędzonego ogona ( może być wędzony boczek )
1 spora cebula
1 pomarańczowa papryka ( lub czerwona )
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6 średnich pieczarek
3 łyżki kukurydzy z puszki
250 g mozzarelli w bloku
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
przyprawa borowiki z ziołami do smaku
sól morska z ziołami

Przygotować blachę z wyposażenia kuchenki i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą.
Krok 1 - Pieczone nafaszerowane ziemniaki foto
2
Na patelni rozgrzać olej, kiełbasę i mięso z ogona ( bez skóry ) pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i chwilę smażyć. Oczyszczona cebulę i paprykę oraz pieczarki również pokroić w kostkę i dodać na patelnie, chwilę smażyć. Dodać wszystkie przyprawy do smaku oprócz soli morskiej z ziołami. Farsz wymieszać i schłodzić a do chłodnego dodać startą na tarce mozzarellę oraz natkę i kukurydzę i wszystko wymieszać.
Krok 2 - Pieczone nafaszerowane ziemniaki foto
3
Umyte ziemniaki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki lub kulkownicy wydrążyć środek tworząc łódeczkę i ułożyć tak przygotowane ziemniaki na blasze.
Krok 3 - Pieczone nafaszerowane ziemniaki foto
4
Oprószyć je solą morską z ziołami. W zagłębienia powkładać farsz. Ziemniaki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
Krok 4 - Pieczone nafaszerowane ziemniaki foto
5
Podawać na gorąco, można polać ketchupem.
Krok 5 - Pieczone nafaszerowane ziemniaki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 09.04.2013 00:18
świetna przystawka
muffina 08.04.2013 18:35
super sprawa. Uwielbiam pieczone ziemniaki
Olga_SK 08.04.2013 14:06
co za pomysł! aż się głodna zrobiłam :)
Monika58 08.04.2013 12:22
lubię takie smakowitości - jak wiejski stół - pycha
idealme 08.04.2013 12:19
wygląda bardzo apetycznie :)
Marta11 08.04.2013 12:04
ale fajnie wygladaja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak