Pieczone mięso i pieczarki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    ok 1 1/2 kg
  • pieczarki

    1/2 kg mniejszych
  • masło

  • sól

  • marynata

  • musztarda

    2 łyżki
  • miód

    ok 2 łyżki
  • olej

    4-5 łyżek
  • czosnek

    ok 3 ząbki
  • papryka mielona

    2 łyżeczki
  • Dodatki:

  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka myjemy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Składniki marynaty łączymy i nacieramy udka. Odkładamy na ok 30 min do lodówki.
Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 60 min w 190 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest miękkie.
Pieczarki myjemy i wrzucamy (część pieczarek wrzucamy do mięsa) na patelnię, gdy wytworzony płyn odparuje dodajemy ok łyżkę masła, oprószamy solą i rumienimy.
Po wyłożeniu mięsa na półmisek obsypujemy je pieczarkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.06.2017 20:37
świetne danie
ben-ka 12.05.2017 23:08
Takie jedzonko to ja lubię.
Ola1young 12.05.2017 18:22
pyszny obiad :)
beatkaa153 12.05.2017 13:25
Smaczny obiadek:)
Madzai 12.05.2017 09:38
bardzo smaczne
Wiesława1 12.05.2017 08:15
Pyszne danie
IKrakowianka 11.05.2017 23:31
super danie
Bożena Matuszczyk 11.05.2017 22:39
Oj pyszności ,pysznosci kuszące smakiem i wyglądem;)
ilka01 11.05.2017 22:20
Pyszności......
agnieszka214 11.05.2017 22:08
Pycha obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat