Pieczone kasztany jadalne

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasztany jadalne

    1 kg
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone kasztany jadalne foto
Kupując kasztany należy zwrócić uwagę aby były dorodne: ciemne, błyszczące i bez zapadających się boków. Unikniemy wówczas kupieniu nadpleśniałych.
Krok 2 - Pieczone kasztany jadalne foto
Nacinamy je nożem z ostrym zakończeniem \"na krzyż\" od ostrego końca kasztana do podstawy i układamy na blaszce.
Krok 3 - Pieczone kasztany jadalne foto
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 - 220 stopni i umieszczamy w nim blaszkę z kasztanami, pieczemy ok. 20 min. W połowie pieczenia należy wstrząsnąć blaszką, tak aby kasztany poodwracały się na drugą stronę.
Krok 4 - Pieczone kasztany jadalne foto
Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami rozłamując łupinki w miejscu ich nacięcia. Prawidłowo upieczone powinny mieć złotawy kolor, w środku być miękkie a na zewnątrz lekko chrupiące. Podawać z solą.


Jest wiele przepisów na wykorzystanie kasztanów w kuchni, a pieczenie jest najprostszym i najszybszym sposobem na ich przyrządzenie.


Polecam, są pyszne :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (58)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pietruszka 01.03.2014 21:32
ciekawa jestem ich smaków
IwonaKa 15.12.2013 13:46
zaintrygowałaś mnie tym przepisem,muszę kupić kasztany i sprawdzić jak smakują
Ania67 22.10.2013 17:56
dla mnie rewelacja
adelajda 30.09.2013 20:00
nigdy nie jadłam takich kasztanów :) bardzo jestem ciekawa jak smakują ?
Róża1 11.09.2013 21:32
nigdy nie jadłam:-)
Klausia 11.09.2013 13:52
muszę w tym roku spróbować :)
jozefinach 12.06.2013 12:26
Nigdy nie jadłam kasztanów.
pajbek 19.05.2013 18:03
Muszę przyznać, ze jeszcze nie próbowałam kasztanów :-)
Pani Domu 13.03.2013 18:17
koniecznie muszę wypróbować
Laila2786 12.03.2013 13:06
rewelacja dla mnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat