Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem

5.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko
250 ml
masło
3 łyżka
mąka
2 łyżeczki
wanilia
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier trzcinowy
2 łyżki
laska cynamonu
2 sztuki
Sklep Prymat
miód
2 łyzeczki
kardamon
6 ziarenek
Sklep Prymat
rodzynki
10 sztuk
jabłka
2 lobo

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem

Wydrąż z jabłek gniazda nasienne ale nie przecinaj ich na wylot. Faszeruj jabłka rozgniecionym kardamonem, łyżką miodu i kilkoma rodzynkami, włóż patyk z cynamonu.
Zawiń w papier do pieczenia i zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach.

Przygotuj sos beszamel:
Masło rozpuść i dodaj mąkę. Kiedy się połączą zacznij wlewać mleko i szybko mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i cukier. Zdejmij z ognia. Gęsty sos przelej do sosjerki. Podawaj gorące jabłka prosto z piekarnika ale i zimne z ciepłym sosem smakują bosko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 30.09.2013 22:28
tak dawno nie jadłam pieczonych jabłek - narobiłam sobie ochoty na nie - pycha
ana1 30.09.2013 21:56
Pieczone jabłko kojarzy mi się z domem rodzinnym. PYSZNE!
iwi 30.09.2013 21:46
Super jabłuszka
Renata9 30.09.2013 21:27
pyszne pieczone jabłuszka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak