Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mleko
250 ml -
masło
3 łyżka -
mąka
2 łyżeczki -
wanilia
1 łyżeczka -
cukier trzcinowy
2 łyżki -
laska cynamonu
2 sztuki -
miód
2 łyzeczki -
kardamon
6 ziarenek -
rodzynki
10 sztuk -
jabłka
2 lobo
Przepis i sposób przygotowania Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem
Zawiń w papier do pieczenia i zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach.
Przygotuj sos beszamel:
Masło rozpuść i dodaj mąkę. Kiedy się połączą zacznij wlewać mleko i szybko mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i cukier. Zdejmij z ognia. Gęsty sos przelej do sosjerki. Podawaj gorące jabłka prosto z piekarnika ale i zimne z ciepłym sosem smakują bosko.
Komentarze (4)