Pieczone jabłko ze słodkim beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    250 ml
  • masło

    3 łyżka
  • mąka

    2 łyżeczki
  • wanilia

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • laska cynamonu

    2 sztuki
  • miód

    2 łyzeczki
  • kardamon

    6 ziarenek
  • rodzynki

    10 sztuk
  • jabłka

    2 lobo
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wydrąż z jabłek gniazda nasienne ale nie przecinaj ich na wylot. Faszeruj jabłka rozgniecionym kardamonem, łyżką miodu i kilkoma rodzynkami, włóż patyk z cynamonu.
Zawiń w papier do pieczenia i zawiąż sznurkiem . Piecz ok 30-40 minut w 160 stopniach.

Przygotuj sos beszamel:
Masło rozpuść i dodaj mąkę. Kiedy się połączą zacznij wlewać mleko i szybko mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i cukier. Zdejmij z ognia. Gęsty sos przelej do sosjerki. Podawaj gorące jabłka prosto z piekarnika ale i zimne z ciepłym sosem smakują bosko.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 30.09.2013 22:28
tak dawno nie jadłam pieczonych jabłek - narobiłam sobie ochoty na nie - pycha
ana1 30.09.2013 21:56
Pieczone jabłko kojarzy mi się z domem rodzinnym. PYSZNE!
iwi 30.09.2013 21:46
Super jabłuszka
Renata9 30.09.2013 21:27
pyszne pieczone jabłuszka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat