Pieczone bataty w marynacie paprykowej

Pieczone bataty w marynacie paprykowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    150 gram
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
Bataty obieramy ze skórki i kroimy pierwsze na plastry, a potem na paski, tak samo jak na frytki
Krok 2 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
Robimy marynatę; łączymy ze sobą sól, pieprz, paprykę i oliwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do większego naczynia wrzucamy pokrojone bataty i polewamy je marynatą. Mieszamy wszystko razem dotąd, dopóki cała marynata nie znajdzie się na batatach.
Krok 3 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
Wykładamy bataty na blachę i pieczemy w 220 stopniach przez około 20 minut. W idealnie wypieczonego batata widelec wchodzi jak w masło.
Krok 4 - Pieczone bataty w marynacie paprykowej foto
Podawać razem z ketchupem lub dipem czosnkowym. Smacznego!
Gathar
Zamiast soli himalajskiej, można użyć zwykłej soli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 07.01.2016 09:46
super przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat