Pieczona szynka wieprzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowa, wędzona szynka wieprzowa

    70 dag
  • cukier

    2 łyżki
  • słonina

    2 plastry
  • śmietana 22-procentowa

    1/2 szklanki
  • groszek mrożony

    1 szklanka
  • sól

    - -
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • goździki całe

    8 sztuk
  • gorczyca biała

    1 tłuczona
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso naszpikować goździkami, włożyć do brytfanny, posypać gorczycą zmieszaną z cukrem i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Najpierw polewać mięso wodą, a potem wytworzonym sosem. Groszek ugotować w osolonej wodzie, osączyć i podsmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać. Podawać jako dodatek do mięsa wraz z ziemniakami z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kielcok1 03.12.2010 14:29
coś konkretnego
Barbara55 03.10.2010 15:38
taka szynka to jest coś!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat