Pieczona szynka wieprzowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowej, wędzonej szynki wieprzowej

    70 dag
  • cukru

    2 łyżki
  • tłuczonej białej gorczycy Prymat

    1 łyżeczka
  • goździków Prymat

    8 szt
  • słoniny

    2 plastry
  • śmietany 22-procentowej

    2 szklanki
  • groszku mrożonego

    1 szklanka
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzanie:
Mięso naszpikować goździkami, włożyć do brytfanny, posypać gorczycą zmieszaną z cukrem i piec 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Najpierw polewać mięso wodą, a potem wytworzonym sosem. Groszek ugotować w osolonej wodzie, osaczyć i podsmażyć na pokrojonej w kostkę słoninie. Przyprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, wymieszać. Podawać jako dodatek do mięsa wraz z ziemniakami z wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ziutula 26.12.2012 06:53
szynka wyszła smaczna z goździkami
Ewa36 06.09.2012 23:07
super
Pani Domu 22.05.2012 14:33
apetyczna szynka
Pani Domu 22.05.2012 14:33
apetyczna szynka
Pani Domu 22.05.2012 14:33
apetyczna szynka
berys18 25.02.2011 09:08
nigdy nie dodawałam gorczycy do mięsa, musze spróbować
AgaS10 21.01.2011 20:54
Miesko:)
gottrina 04.01.2011 22:39
super przepis
szajba2 02.12.2010 18:42
lubię szynkę
halina17 01.12.2010 14:02
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat