Pieczona szynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona szynka foto
Mięso płuczemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy mięso na pół, żeby uzyskać dwa małe kawałki wędliny. Wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy i łyżkę oleju, dokładnie smarujemy mięso marynatą. Mięso można nakłuć nożem w kilku miejscach do lepszego wchłonięcia marynaty. Pozostawiamy mięso na 3 do 12 godz. w lodówce
Krok 2 - Pieczona szynka foto
Wyciągamy mięso i obwiązujemy je sznurkiem.
Krok 3 - Pieczona szynka foto
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i obsmażamy z każdej strony.
Krok 4 - Pieczona szynka foto
Przekładamy mięso do brytfanny. Do patelni wlewamy odrobinę wody, mieszamy z całą esencją powstałą na patelni i zalewamy lekko mięso.
Krok 5 - Pieczona szynka foto
Pieczemy mięso pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok 40- 50 min.

Tak upieczona szynka doskonale pasuje do chleba z odrobiną musztardy lub chrzanu.
Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 07.10.2013 07:59
Pyszna domowa szyneczka.
Lis 06.10.2013 22:02
Lubię taką szyneczkę:)
kokoszka 06.10.2013 18:38
smaczne miesko
Izabela9 06.10.2013 17:50
Nie ma to jak domowa szyneczka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat