Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka

Kroki postępowania

1
Mięso płuczemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy mięso na pół, żeby uzyskać dwa małe kawałki wędliny. Wrzucamy do miski i dodajemy wszystkie przyprawy i łyżkę oleju, dokładnie smarujemy mięso marynatą. Mięso można nakłuć nożem w kilku miejscach do lepszego wchłonięcia marynaty. Pozostawiamy mięso na 3 do 12 godz. w lodówce
Krok 1 - Pieczona szynka foto
2
Wyciągamy mięso i obwiązujemy je sznurkiem.
Krok 2 - Pieczona szynka foto
3
Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i obsmażamy z każdej strony.
Krok 3 - Pieczona szynka foto
4
Przekładamy mięso do brytfanny. Do patelni wlewamy odrobinę wody, mieszamy z całą esencją powstałą na patelni i zalewamy lekko mięso.
Krok 4 - Pieczona szynka foto
5
Pieczemy mięso pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez ok 40- 50 min.

Tak upieczona szynka doskonale pasuje do chleba z odrobiną musztardy lub chrzanu.
Smacznego.
Krok 5 - Pieczona szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 07.10.2013 07:59
Pyszna domowa szyneczka.
Lis 06.10.2013 22:02
Lubię taką szyneczkę:)
kokoszka
kokoszka 06.10.2013 18:38
smaczne miesko
Izabela9 06.10.2013 17:50
Nie ma to jak domowa szyneczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak