
Ryby z grilla to rewelacyjne i zdrowe danie, które możecie podać z różnymi dodatkami. Jakie są polecane dodatki do ryby, które w smaczny sposób urozmaicą rybny posiłek? Przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji takich dodatków – sałatki, warzywa, pieczywo i salsa.
Sałatki – sprawdzone dodatki do ryby z grilla
Pysznym i najbardziej różnorodnym dodatkiem do ryby są warzywa – surowe, grillowane czy pieczone. Do najbardziej wartościowych zaliczamy wszelkiego rodzaju sałatki. Do ryb polecamy sałatki na bazie różnych rodzajów sałat – dębowej, strzępiastej, masłowej czy rukoli. Już zwykła sałata z sosem winegret będzie świetny dodatkiem do ryby. Jeśli chcemy coś bardziej skomplikowanego to sięgamy po przepis na sałatkę z cukinii, szparagów, bobu czy ogórków. Bób to świetny dodatek do łososia, a z dodatkiem chrupiącego boczku stworzy rewelacyjnie pyszne danie grillowe. Do pstrąga lub ryb o białym mięsie polecam sałatkę z młodej kapusty z żurawiną. Do sałaty warto dodać chrupiące dodatki – orzechy lub pestki dyni lub słonecznika.
Warzywa - zdrowe dodatki do ryby z grilla
Do ryby z grilla podaj… warzywa z grilla! Warzywa grillowane mają intensywny, lekko dymny smak. Podane jako dodatek do ryby będą pysznym, bardzo bogatym smaki, posiłkiem. Do takiego zestawu warzyw z grilla – cukinii, papryki, bakłażan i cebulki – podajcie dip jogurtowo-ziołowy lub sos czosnkowy. Sezonowe, pasujące do ryb są szparagi. Delikatnie grillowane (lub zblanszowane), podane z oliwą lub sosem holenderskim zachwycą biesiadników.
Niezastąpionym dodatkiem do ryby z grilla będą wszelkiego rodzaju dania z ziemniaków. Efektownym i pysznym dodatkiem będą grillowane ziemniaki nadziewane serem i boczkiem. Najbardziej znanym i chyba najpopularniejszym daniem towarzyszącym rybie z grilla są frytki ziemniaczane. Ale spróbujcie zrobić je inaczej, bo z batatów lub dyni. Ziemniaki pieczone w folii z masłem ziołowym to zawsze dobry pomysł do grillowanego pstrąga.
Świeże warzywa, takie jak ogórki i pomidory z dodatkiem dymki i świeżych ziół to najszybszy i najłatwiejszy sposób na urozmaicenie grillowych potraw. Wystarczy tylko dodać do warzyw sos z oliwy lub musztardowo-miodowy i proste danie jest gotowe!
Pieczywo – chrupiące i aromatyczne dodatki do ryby z grilla
Wiadomo, że do dań grillowych podajemy również pieczywo. Dobrej jakości chleb lub bułeczki to zawsze smakowity i lubiany przez wszystkich dodatek. Na pewno do ryby z grilla pasować będzie wyrazisty, pieczony chlebek ziołowo-czosnkowy lub chlebek oliwkowo-ziołowy. Jeśli nie macie czasu na domowe wypieki, grillujcie kawałki bagietki i posmarujcie je masełkiem ziołowym. Po taki dodatek do ryby z grilla każdy sięgnie z chęcią. Innym rodzajem pieczywa do dań grillowych będą bułeczki ziołowe czy bułeczki z oliwkami. Nieoczywistym, ale ciekawym dodatkiem będą pszenne tortille. W tortille może zawinąć kawałki ryby z grilla, dodać warzywa i pyszny wrap gotowy!
Salsy i sosy – orzeźwiające dodatki do ryby z grilla
Mięso ryby świetnie czuje się w towarzystwie sosu. To może być zwykły sos zrobiony z oliwy i soku z cytryny z dodatkiem koperku, natki pietruszki i bazylii lub bardziej skomplikowany sos berneński. Jednak w sezonie grillowym gotujmy ze świeżych ziół, warzyw i owoców, dlatego ciekawym i bardzo smacznym dodatkiem będą salsy! Salsa ze świeżych pomidorów i bazylii będzie rewelacyjnie pasować do grillowanego łosia. Z kolei makrela z grilla świetnie połączy się lekko kwaśną i pikantna salsą z owocami.
Dodatki do ryby z grilla mogą być różnorodne i przede wszystkim smaczne. Zróbcie coś pysznego – frytki z batatów, grillowaną cukinię czy pikantne guacamole.