Pieczona papryka z zielonym farszem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smacznie, zdrowo, kolorowo, czyli papryka w połączeniu z kaszą i świeżym pesto.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • kasza jęczmienna perłowa

    200 gramów
  • ser feta

    200 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • pesto

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie

Kaszę jaglaną lub jęczmienną ugotuj do miękkości, zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu. 

Posiekaj czosnek oraz cebule dymkę, podsmaż na oliwie.

Na patelnie z cebulą i czosnkiem dodaj ugotowaną kaszę. Chwilę podsmaż i dołóż pesto oraz przyprawy. Wymieszaj, zdejmij z ognia i dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

Uzyskanym farszem napełnij papryki, przykryj je wierzchami i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut lub aż papryki staną się miękkie.
Do przygotowania można wykorzystać kaszę jęczmienną lub jaglaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat