Pieczona kozina

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na soczystą i aromatyczną kozinę. Mięso najpierw jest długo marynowane, a następnie pieczone w piekarniku. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso kozie

    1 kilogram
  • olej

    0.5 szklanki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuk
  • Majeranek suszony Prymat

    1 garść
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2-3 szczypty
  • czosnek

    1 pałka
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    7 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marynowanie

Na 24 godziny przed pieczeniem marynujemy mięso. Czosnek obieramy i rozgniatamy, dodajemy do tego garstkę majeranku, 2-3 szczypty ziół prowansalskich, 4 listki laurowe i 4 ziela, ok 7 ziarenek pieprzu, łyżkę Kucharka i 2 łyżeczki soli.

Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy nasza marynatą - obracamy co kilka godzin.

Pieczenie 

Po 24 godzinach mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 2 godziny. Tak przygotowane mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 13.10.2012 07:08
Jadłam i bardzo lubię to mięso, ale ostrzej je doprawiam, bo samo w sobie jest mdłe.
Ada-Gaba 06.05.2012 10:49
wygląda apetycznie
Mysiunia 08.04.2012 08:02
każdy robi jak uważa, warto najpierw spróbować, a dopiero później krytykować, po za tym po co jesteś na portalu Doradcy, gdzie są promowany przyprawy marki Prymat i Kucharek skoro jest to dla Ciebie BADZIEWIE?
wqcek 07.04.2012 18:27
Mięso młodych koźlat posypuję kminkiem mielonym, sola, okładam potartymi jarzynami ( marchew, seler, pietruszka ) po kilku godzinach smażę na patelni a potem dusze w piekarniku podlewając bulionem ( prawdziwym) Używanie do koźlego mięsa jakiegoś kucharka czy innego badziewia jest PROFANACJĄ.
Sarenka 26.08.2011 08:56
Jadlam mieso z mlodej kozy i bylo pyszne
AgaS10 17.06.2011 21:27
no ja chyba też nigdy nie jadłam:)
Magdalena/26Mooi 18.02.2011 10:02
bardzo ładnie wygląda;)
polly66 15.02.2011 20:25
w życiu nie jadłam ;(
Marzena34 10.02.2011 14:49
warte spróbowania
suzana 09.02.2011 12:29
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat