Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona karkówka z nutką mięty

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 1 kg
masło 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
suszone liście mięty 7 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól 1 łyżka
pieprz 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona karkówka z nutką mięty

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i na koniec suszoną miętą. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 3-4 godz. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy masło.Obsmażamy mięso ze wszystkich stron na średnim ogniu na rumiany kolor. Następnie przekładamy do brytfanki, podlewamy 5-6 łyżkami wody. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 90 min. W tym czasie często polewamy mięso wytapianym tłuszczem.Tak przygotowaną karkówkę możemy podawać jako danie obiadowe lub jako wędlinę do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak