Pieczona gruszka z nadzieniem imbirowym na kremie angielskim

Pieczona gruszka z nadzieniem imbirowym na kremie angielskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    4
  • masło

    20 gram
  • cukier brązowy

    4 łyżeczki
  • sok z cytryny

    0,5
  • orzeszki pistacjowe

    40 gram
  • mleko 3,2%

    200 ml
  • śmietanka kremowa

    100 ml
  • żółtko jajek

    3
  • cukier brązowy

    4 łyżeczki
  • laska wanilii

    1
  • imbir

    40 kandyzowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyrządzenie:

Przygotuj krem angielski:
W rondelku zagotuj mleko razem ze śmietanką i wyskrobanymi nasionkami z laski wanilii. Zdejmij z ognia gdy zacznie wrzeć.
Żółtka z brązowym cukrem ubij mikserem aż zbieleją.
Do powstałej masy z żółtek, dolewaj powolutku po chochelce mleka, cały czas mieszając. To ważne by zrobić to powoli i dokładnie, inaczej sos się zetnie.
Teraz sos należy gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i stanie się lśniący. Polecam ugotować sos w naczyniu na parze.
Gdy sos będzie gotowy, zestaw go z ognia do ostygnięcia i przelej do innego naczynia. Zamieszaj od czasu do czasu. Wstaw na godzinę do lodówki.

Obierz gruszki, pozostawiając ogonki. Wydrąż gniazda od strony szypułki. Skrop gruszki cytryną aby nie ściemniały.
Imbir posiekaj dość drobno. Zmieszaj go z cukrem i masłem. Powstałą masą wypełnij gruszki.
Układaj gruszki na kwadracie folii aluminiowej.. Folię połącz nad gruszką, uformuj sakiewkę i zamknij ściskając.
Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nastawionym na 180C przez 30 minut.

Na talerz wylej porcję sosu angielskiego. Ułóż gruszki przekrojone na pół. Posyp orzeszkami pistacjowymi.
Danie to możesz podawać na ciepło bądź na zimno - obie wersje są przepyszne.

Smacznego!:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 02.08.2013 17:02
ciekawe danie
Katarzyna26 13.06.2013 08:48
Wyglądają obłędnie
arbuzowo 12.06.2013 22:35
Uwielbiamy połączenie gruszki i imbiru! również bardzo często je stosujemy
Megg 12.06.2013 17:46
przepyszny taki deserek
IwonaDD 12.06.2013 16:27
wspaniała!!!!!!! uwielbiam gruszki w takim wydaniu
ewka1978 12.06.2013 16:04
aż mi ślinka pociekła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat