Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona gruszka z nadzieniem imbirowym na kremie angielskim
Przygotuj krem angielski:
W rondelku zagotuj mleko razem ze śmietanką i wyskrobanymi nasionkami z laski wanilii. Zdejmij z ognia gdy zacznie wrzeć.
Żółtka z brązowym cukrem ubij mikserem aż zbieleją.
Do powstałej masy z żółtek, dolewaj powolutku po chochelce mleka, cały czas mieszając. To ważne by zrobić to powoli i dokładnie, inaczej sos się zetnie.
Teraz sos należy gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje i stanie się lśniący. Polecam ugotować sos w naczyniu na parze.
Gdy sos będzie gotowy, zestaw go z ognia do ostygnięcia i przelej do innego naczynia. Zamieszaj od czasu do czasu. Wstaw na godzinę do lodówki.
Obierz gruszki, pozostawiając ogonki. Wydrąż gniazda od strony szypułki. Skrop gruszki cytryną aby nie ściemniały.
Imbir posiekaj dość drobno. Zmieszaj go z cukrem i masłem. Powstałą masą wypełnij gruszki.
Układaj gruszki na kwadracie folii aluminiowej.. Folię połącz nad gruszką, uformuj sakiewkę i zamknij ściskając.
Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nastawionym na 180C przez 30 minut.
Na talerz wylej porcję sosu angielskiego. Ułóż gruszki przekrojone na pół. Posyp orzeszkami pistacjowymi.
Danie to możesz podawać na ciepło bądź na zimno - obie wersje są przepyszne.
Smacznego!:)