Pieczona gęś

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • woda

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś świeżą lub jeśli jest mrożona odladzamy i na jekis 4 dni przed dneim podania marynujemy. Używamy do tego duzo czosnku przeciśnietego i wymieszanego z solą.i pieprzem Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnarz i dstawiamy w chlodne meijsce na 2-3 dni. Nastepnie geś wkladamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakies 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy ją wodą dzieki czemu geś mimo ze pozbywa sie tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali sie a dodatkowo z wytopionego tluszczu i wody powstanie pyszny sos aczkolwiek mało dietetyczny.ale czy raz do roku nie warto popełnic taki grzeszek?

dla nas ges nie potrzebuje juz nic więcej, zadnego nadzienia czy dodatków, z kluskami i kapusta jest czyms na co czekamy 2 razy do roku, w Boze Narodzenie i i Wielkanoc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bernadetta2 13.05.2012 20:01
smaczne
ronald88 17.09.2011 14:33
super
SyMiki 14.07.2011 15:47
pyszna
eli_555 08.10.2010 11:38
pychotka
Sarenka 09.09.2010 20:00
Wspaniala!
Ewa104 20.08.2010 19:16
Tka pieczona gęś to wyższa szkoła jazdy.Brawo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat