Pieczona dorada z salsą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pieczoną doradę z salsą. Sprawdzony pomysł na obiad.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Dorada

    4 sztuki
  • tymianek świeży

    1 pęczek
  • masło

    4 łyżki
  • pieprz cytrynowy

    22 łyżki
  • chili z solą morską

Salsa:

  • kapary

    1/2 szklanki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • jajka ugotowane na twardo

    2 sztuki
  • anchois

    5 sztuk
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • grzanki czosnkowe

    4 sztuki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • chili pieprz cayenne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone dorady układamy na desce, nacinamy ostrym nożem skórę i przyprawiamy solą morską z chili. W środku oprószamy pieprzem cytrynowym, wkładamy masło, gałązki tymianku i związujemy sznurkiem lub spinamy wykałaczką . Tak przygotowaną rybę układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minut w zależności od wielkości ryby. Do miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy kapary,  posiekane pietruszkę, jajka, anchois, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Pieczoną doradę przed podaniem rozwiązujemy, polewamy salsą z kaparów i grzankami czosnkowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat