Pieczeń z udźca jelenia

Pieczeń z udźca jelenia

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na pieczeń z udźca jelenia - długo marynowany w aromatycznej marynacie, ale pełen smaków. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

MARYNATA

  • udziec z jelenia

    1 kg (ok)
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyzeczka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    7 ziaren (rozgniecionych)
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie

    7 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    7 szt
  • sos worcestershire

    5 łyżek
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • sól

    1 szczypta

DODATKOWO

  • oliwa

    do smażenia
  • grzyby suszone

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń z udźca jelenia foto
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Mięso umyć, wysuszyć, umieścić w marynacie.
Włożyć do lodówki na 3 dni.
W drugim dniu dorzucić do marynaty suszone grzyby.
Krok 2 - Pieczeń z udźca jelenia foto
Na dużej patelni rozgrzać bardzo mocno oliwę. Wyjąć mięso z marynaty, dokładnie obsmażyć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać marynatą.
Krok 3 - Pieczeń z udźca jelenia foto

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st. C. Piec 30 min.
Następnie zmniejszyć do 180 stopni - piec jeszcze 2 godz.
Po tym czasie mięso wyjąć. Zostawić na 10 min.
Pokroić w plastry - serwować.
Smacznego!

asiatok
podałam z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat