Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka bez kości 400-500 g
soczewica czerwona 100 g
papryka czerwona 1 szt
koperek 1/2 pęczka
cebula biała 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
jajko 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól i pieprz

dodatkowo do formy

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z soczewicą

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy przez drobne sito.
Krok 1 - Pieczeń z soczewicą foto
2
Następnie mielimy wcześniej namoczoną soczewicą oraz obraną cebulę.
Krok 2 - Pieczeń z soczewicą foto
3
Kajzerkę namaczamy. Do mięsa z soczewicą dodajemy odciśnięta kajzerkę, posiekany koperek oraz drobno pokrojoną paprykę, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami, dodajemy kaszę mannę.
Krok 3 - Pieczeń z soczewicą foto
4
Całość dokładnie wyrabiamy do połączenia się składników - mamy uzyskać masę niezbyt luźną.
Krok 4 - Pieczeń z soczewicą foto
5
Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przekładamy masę mięsną ugniatając, oprószamy papryką i czosnkiem.
Krok 5 - Pieczeń z soczewicą foto
6
Formę przykrywamy folią. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę, na ostatnie 20 minut ściągam folię by zarumienić pieczeń.
Krok 6 - Pieczeń z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 29.10.2016 16:35
świetnie wygląda - bardzo apetycznie :)
Kuchcik gotuje 29.10.2016 08:01
Prezentuje się wyśmienicie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
benka 28.10.2016 19:40
Wygląda zachęcająco
Renataj 28.10.2016 19:33
Bardzo apetyczna pieczeń:)
Stenka 28.10.2016 19:27
lubię takie
Bernadeta1 28.10.2016 16:40
bardzo smaczna pieczeń
Urszula Świeca 28.10.2016 14:02
Pyszny pasztecik.))
ben-ka 28.10.2016 13:30
Mnie by bardzo smakowała.
Beatris 28.10.2016 12:17
Apetyczne mięsko, z chęcią zjadłabym na obiadek, mniam :)
misia123410 28.10.2016 11:43
bardzo smacznie wyglądają
pestka 28.10.2016 11:21
wygląda pysznie
bertpvd 28.10.2016 11:04
przepiękna prezentacja i świetny przepis
Mniam 28.10.2016 10:45
Smaczna i pachnąca wędlina :)
Krystyna32 28.10.2016 10:26
pyszny pasztet
Ewelina1991 28.10.2016 10:23
fajna pieczeń
Patrycja33 28.10.2016 10:22
Wygląda wspaniale, dodaje do ulubionych, z chęcią spróbuje zrobić :-)
Czyki 28.10.2016 10:08
Wspaniała pieczeń i jak ślicznie podana, aż się chce jeść:)
gosia56 28.10.2016 09:51
na pewno pyszna ta pieczeń;)
KORAL 28.10.2016 09:30
Już do Ciebie lecę na tą pieczeń :) Pyszna.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak