Pieczeń z pieczarkami

Pieczeń z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczeń wieprzowa

    1 kg
  • pieczarki

    10 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • bulion

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyścić, posolić. Obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Podlać wodą, dodać liść laurowy i ziela angielskie, smażyć do miękkości.
2. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki i udusić z niewielką ilością wody. cebulę pokroić w piórka.
3. Usmażone, ostudzone mięso pokroić w plasterki o gr ok 1cm. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę oraz pieczarki wraz z sosem, posypać z wierzchu ostrą papryką i podlać bulionem, przykryć. Dusić ok 15 min.
4. Mąkę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać śmietanę oraz kilka łyżek sosu spod mięsa w celu zahartowania, wlać do mięsa z pieczarkami, przyprawić do smaku, zagotować.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

16.12.2016 23:59
zawsze mile widziana

agnieszka214

16.12.2016 22:22
Pyszne jest miesko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat