Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe pieczeniowe

    50 dkg
  • cebula biała

    1-2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • przyprawa warzywna

    1 łyżeczka
  • śmietana kremowa 30%

    1/2 szklanki
  • sól do smaku

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Mięso pokroić w plastry grubości około 2 cm, a plastry jeszcze na połowę.Kawałki pieczeni układać na gorącym oleju i szybko przypiec z obu stron.
Krok 2 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Dodać cebulę pokrojoną w paski i zmniejszyć temperaturę smażenia. Wymieszać, smażyć dalej.
Krok 3 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Całość oprószyć jarzynką, dodać tymianek i zioła prowansalskie.
Krok 4 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Gdy woda powstała z mięsa odparuje i mięso zacznie się rumienić, całość oprószyć mąką i wymieszać.
Krok 5 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Po lekkim przyrumienieniu się mąki podlać mięso wodą - 1-1,5 szklanki i teraz dusić pod przykryciem około 30 minut.
Krok 6 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Gdy mięso jest już miękkie, wlać śmietanę i zagotować.
Krok 7 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Sos ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 8 - Pieczeń wołowa w ciemnym sosie śmietanowym foto
Pieczeń podawać do obiadu. Sosem polać np.ziemniaki lub inne składowe dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 22.09.2013 13:56
smacznie przyrządzone mięsko
mysza75 02.08.2013 12:59
smaczny obiadek :-)
Alex_M 14.05.2013 10:44
przepyszny obiad!
Monika58 13.05.2013 14:52
dobry sos, mięso też pyszne
w mojej kuchni 12.05.2013 19:26
smaczny obiad
Gracer 12.05.2013 19:01
smaczne mięsko
treonina 12.05.2013 18:53
bardzo fajne
adelajda 12.05.2013 18:29
Ja wołowinę najbardziej lubię w sosie chlebowym ! Ale śmietanowy jest też dobry !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat