Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń staropolska
Mięso opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, nadkroić w poprzek na plastry o grubości 1-2 cm. Uważać aby nie przekroić do końca. Mięso z obu stron każdego plastra natrzeć przyprawą, pieprzem, solą, posiekanym czosnkiem i posmarować musztardą. Następnie w każde nacięcie włożyć plaster boczku i kromkę chleba. Mięso przewiązać nitką i ponownie posmarować mieszanką przypraw. Przełożyć na folię aluminiową, obłożyć marchewką, cebulą, listkiem laurowym i goździkami. Zawinąć i piec w temperaturze 200 stopni około 75 minut. Następnie folię odwinąć i mięso piec przez następne pół godziny, aż powierzchnia mięsa się zarumieni. Po upieczeniu należy usunąć nitkę a ostudzoną pieczeń, pokroić ukośnie ostrym nożem na porcje. Tak przygotowana pieczeń wyśmienicie nadaje się na zimną przekąskę.