Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń schabowa

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

schab bez kości 700 g
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część)
seler 1/4 szt
cebula 1 szt
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
Majeranek suszony Prymat
sól i pieprz

Ponad to

masło 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Porada

Schab na pieczeń nie może być zbyt chudy, bo pieczeń wyjdzie za sucha.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń schabowa


Czosnek przecisnąć przez praskę, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i zamarynować nimi mięso, odstawić na ok godzinę (można na dłużej). Następnie mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić. Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw. Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.09.2016 15:11
Pyszna pieczeń
Małgorzata92 07.09.2016 14:58
Fajny przepis :)
Futka 07.09.2016 14:23
Cudowna i bardzo apetyczna pieczeń :D
Marta Ryżek-Kalkowska 07.09.2016 13:56
Pysznie to wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak