Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń schabowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna do smażenia 2 łyżki
schab 1 kg
marchew 40 dag
pieczarki 50 dag
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
mąka 2 dag
kremówka 20 dag
konfitura morelowa 2 łyżki
pęczek natki 1 szt
bulion 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń schabowa

Mięso natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na margarynie w brytfance . Wstawić do piekarnika o temp. 200 stopni C . Piec ok. 1i1/4 godz. Po 20 min, pieczenia podlać 1/4 l wody. Pokrojoną w plastry marchew gotować 10 min. w osolonej wodzie. Osączyć. Na maśle przesmażyć pieczarki i cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wyjąć z brytfanki. Składniki na patelni oprószyć mąką . Powoli mieszając, podlać 200ml. wody, śmietaną i odcedzonym wywarem z pieczeni. Wciąż mieszając , gotować 5 min. Podgrzać konfiturę , posmarować nią mięso. Na półmisku ułożyć warzywa w sosie , na nich pieczeń. Posypać siekaną natką.
SMACZNEGO :)
Rada:
Aby mięso z warzywami stanowiło pełne, smaczne danie obiadowe, należy je podać z ziemniakami lub ryżem ugotowanym na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak