Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy zmieloną cebulę, wbijamy jajko, dodajemy, sól, pieprz oraz namoczoną i odciśniętą bułkę. Wyrabiamy dodając bułkę tartą. Uzyskujemy lepką konsystencję mięsa. Pozostałe 4 jajka gotujemy na twardo. Foremkę do pieczenia pasztetu uzupełniamy w 1/3 objętości mięsem, układamy obrane ugotowane na twardo jajka i uzupełniamy pozostałym mięsem. Formujemy przy pomocy namoczonej łyżki by wierzch był równy., posypujemy przyprawą do wieprzowiny, przykrywamy folią aluminiową i przemy około godziny w 200 stopniach. Teraz przygotowujemy sos, do malaksera przekładamy pomidory, dodajemy mąke oraz wodę i rozdrabniamy mieszając, przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Kiedy pieczeń jest już upieczona wyciągamy z foremki i kroimy plastry, podsmażamy na maśle, zalewamy sosem i dusimy przez 5 minut.