Pieczeń rzymska z jajkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso

    1 kg
  • boczek

    20 dag
  • jajka

    7 szt
  • cebula

    2 szt
  • bułka

    1 szt
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pięć jajek ugotować na twardo. Mięso wraz z boczkiem przemleć przez maszynkę, dodać namoczoną , odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i zrumienioną na tłuszczu cebulę, rozgnieciony czosnek, utartą gałkę muszkatołową i resztę dodatków. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Do przygotowanej wąskiej formy nałożyć na dno trochę masy mięsnej, przez środek wzdłuż ułożyć jajka ugotowane na twardo, przykryć resztą mięsa,. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 16.08.2013 21:10
wspaniale wyglądają:)
pestka 10.06.2013 10:33
taką pieczeń uwielbiamy
Iwusia 23.09.2012 22:20
pięknie wyglądaj - mniam !
Wafelek2601 30.04.2012 08:38
super, też taką robię
Motorek 21.04.2012 13:49
smaczna
kate.500 03.08.2011 10:08
pysznosc
Iwona51 08.05.2011 12:12
smaczne
MAR3STA 20.02.2011 09:58
smakowite;)
IlonaAlbertos 10.11.2010 15:39
Ładnie wygląda :) Aż chce się zjeść ;)
Monika193 09.11.2010 08:05
mój mąż uwielbia pieczeń rzymską

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat