Pieczeń po bawarsku

Pieczeń po bawarsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa ze skórą

    1 i 1/2 kg
  • marchewki

    4 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • płynny miód

    3 łyżki
  • Goździki całe Prymat

    1 łyżka
  • marynata

  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 sztuki
  • piwo jasne

    330 ml
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 ziarenka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • Kminek mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pieczeń po bawarsku

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń po bawarsku foto
Zaczynamy od zrobienia marynaty. Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.
Krok 2 - Pieczeń po bawarsku foto
W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w łupince.
Krok 3 - Pieczeń po bawarsku foto
Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia, obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę.
Krok 4 - Pieczeń po bawarsku foto
Mięso podajemy z sosem i upieczonymi warzywami. Idealnym dodatkiem są drożdżowe bułeczki ugotowane na parze.
Krok 5 - Pieczeń po bawarsku foto
Pieczeń po bawarsku

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Grażyna13 03.11.2012 16:18
Pyszności :)
wedith1 16.08.2012 21:04
świetna marynata!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat