Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 350 gram
twarożek 200 gram
żółtko jajek 1 szt
olej rzepakowy 8 łyżek
proszek do pieczenia 15 gram
sól

Farsz

mięso mielone 0,75-1 kg
cukinia 1 szt
marchewka 2-3 szt
cebula 1 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól i pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
tymianek
jajko do posmarowania

Porada

RADA - Pieczeń może być pieczona w dowolnym naczyniu (okrągłym, prostokątnym, kwadratowym). Może być też pieczone w formie pierogów lub na blasze jako wałki owinięte ciastem.

Przepis i sposób przygotowania na: PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM

Kroki postępowania

1
1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
Krok 1 - PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM  foto
2
2/ Farsz: Cukinię umyć (nie obierać) zetrzeć na tartce o grubych oczkach, posolić i odstawić na kilka minut aż puści soki, odcisnąć. Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę również zetrzeć na tartce a cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Do miski przełożyć mięso mielone, odciśniętą cukinię, cebulę, marchewkę, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać i chwilę wyrabiać.
Krok 2 - PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM  foto
3
3/ Naczynie do zapiekania nasmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Ciasto podzielić na 2 części (1/4 i 3/4). Większą część ciasta rozwałkować, lekko podsypując mąką a następnie wyłożyć nim dno i boki formy do pieczenia.
Krok 3 - PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM  foto
4
4/ Na ciasto wyłożyć farsz, uklepać.
Krok 4 - PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM  foto
5
5/ Pozostałą część ciasta rozwałkować, przykryć nim farsz i posklejać ze sobą boki. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok godzinę, w połowie pieczenia górę przykryć pergaminem by się nie spaliła. Po upieczeniu porządnie wystudzić a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepsza na drugi dzień.
Krok 5 - PIECZEŃ (KLOPS) PO KRÓLEWSKU W CIEŚCIE TWAROGOWYM  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 30.05.2017 17:39
Wspaniałe i bardzo smakowite połączenie :)
Wiktoria29 04.09.2015 21:00
wygląda apetycznie, fajny pomysł
cukiereczek 04.09.2015 17:32
taki klops w cieście Rewelacja
Justi2401 04.09.2015 14:46
Uwielbiam klops, a tu jeszcze to ciasto... pychota! :)
Agnieszka-87-25 04.09.2015 14:44
smacznie wyglada
ada.la 04.09.2015 12:34
podoba mi się to danie
Poison1988 04.09.2015 12:04
prezentuje się wspaniale, doskonałe na przyjęcia! :)
mysza75 04.09.2015 12:03
Jakie fajne i pomysłowe i dobre do tego
ben-ka 04.09.2015 11:54
Świetny pomysł !
katerinaJ 04.09.2015 09:57
Dziękuję wszystkim :)
Anna169Hosz 04.09.2015 09:51
Zapisuję przepis - na pewno pyszne danie!
Aleksandra/Olcia 04.09.2015 09:51
o ja ! ale smakowicie to wygląda
wedith1 04.09.2015 09:36
Wygląda bossssko! Na pewno jest pyszne!
Malinka 04.09.2015 09:36
Zjadłabym ze smakiem :)
brioszka 04.09.2015 09:30
wow! wygląda mega apetycznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak