Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    1,5 kg
  • sól do smaku

    świeżo mielona
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • rozmaryn świeży

    4 gałązki
  • olej do smażenia

  • cebula

    5 średniej wielkości
  • wino czerwone wytrawne

    3/4 szklanki
  • bulion cielęcy

    0,5 szklanki
  • suszone pomidory

    6-7 połówek z oleju
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obwiązujemy nicią, by nadać pieczeni ładny kształt. Pod nić wsuwamy świeże gałązki rozmarynu.
Krok 2 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
Całość dokładnie oprószamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy mięso i obsmażamy je z każdej strony do zrumienienia.
Krok 3 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy i przekrawamy na ćwiartki.
Na oleju spod pieczeni rumienimy cząstki cebuli.
Krok 4 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
Zrumienione układamy wokół pieczeni. Całość podlewamy winem oraz bulionem. Pieczeń wstawiamy na około 1,5 godzimy do piekarnika (180°C).
Krok 5 - Pieczeń cielęca z rozmarynem i suszonymi pomidorami foto
Na około 20 minut przed końcem pieczenia wyciągamy ją i układamy wokół niej suszone pomidory. Ponownie wkładamy do piekarnika.
Gotową wyciągamy, zdejmujemy nici, porcjujemy na plastry i podajemy!
Jadwiga/Jaga85
Tak niewiele potrzeba, by pospolitą pieczeń zamienić w wykwintne danie. Tym razem wystarczył dodatek rozmarynu, suszonych pomidorów i nasze mięso nabrało śródziemnomorskiego aromatu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aleksandra/Olcia 17.12.2015 15:08
pyszna pieczeń
Motorek 17.12.2015 15:08
ładnie podana
Ola1young 17.12.2015 14:37
pyszne mięsko :)
MAR3STA 17.12.2015 13:55
Pyszny kawał mięcha
ben-ka 17.12.2015 12:33
Wspaniale się prezentuje ta cielęcinka.
berys18 17.12.2015 12:31
z chęcią bym spróbowała
Łukasz15 16.12.2015 23:47
Pyszne mięsko
gusia1000 16.12.2015 23:19
Znakomita pieczeń.
Iwusia 16.12.2015 22:54
fantastyczna jest ta pieczeń
MałaMi89 16.12.2015 22:35
Wspaniała propozycja! Moje smaki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat