Pieczarkowa z ziemniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    10-12 szt srednich
  • ziemniaki

    ok5 szt
  • marchew

    1 szt
  • wędlina

    ok30 dag
  • śmietana

    ok2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • majeranek

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Pieczarki myjemy (można je tez obrać), kroimy na połowy i obsmażamy na maśle.
Oprószamy pieczarki mąką i energicznie mieszamy. Dodajemy do zupy. Dodajemy 1/2 dowolnie pokrojonej marchwi. Pozostałą połowę wrzucamy w całości. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Wędlinę kroimy w plastry i dorzucamy do zupy. Można ją przed wrzuceniem podsmażyć. Na koniec dodajemy śmietanę. Można jej dodać więcej. Doprawić do smaku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat