Pieczarkowa z dodatkiem zakwasu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek świeżych

    ½ kg
  • wieprzowych żeberek

    40 dag
  • zakwasu na żur

    250 ml
  • marchewki

    3
  • białe cebule

    2
  • pietruszka

    1
  • masła

    łyżka
  • mąki pszennej

    łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do dużego garnka. Dodać obraną marchew, pietruszkę i pół cebuli. Zalać 2,5 l zimnej wody. Zagotować. Następnie dodać przyprawy: liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu, sól i odrobinę majeranku. Gotować na małym ogniu do czasu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wtedy wyjąć żeberka, marchew i pietruszkę.

Na patelni roztopić łyżkę masła. Pozostałą cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. Posypać solą, czarnym pieprzem i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą sok - oprószyć całość mąką. Jeśli soku jest mało, można delikatnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać do wywaru mięsno-warzywnego.

Z przestudzonych żeberek oddzielić mięso od kości, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Warzywa pokroić w plastry.

Do zupy dodać kawałki mięsa, plastry warzyw oraz zakwas. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę posypaną natka pietruszki podawać z makaronem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariusz10 16.11.2011 00:20
świetna
kasienka23 08.11.2011 09:09
pewnie swietnie smakuje
PaniMISIOWA 16.05.2011 20:22
ładnie wygląda
pawel6 26.04.2011 13:33
super zupa!
Misiek1 24.04.2011 10:26
smacznie wygląda
aguus 12.04.2011 07:46
Zjadłabym takiej zupy - wygląda super!
MAR3STA 08.04.2011 23:15
przepysznie wygląda;)
Babciagramolka 07.04.2011 18:45
Czegos takiego jeszcze nie próbowałam- wygląda zachęcajaco
agnieszka214 07.04.2011 17:57
pyszne
Nina7 07.04.2011 07:26
Wygląda super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat