Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pieczarek świeżych
½ kg -
wieprzowych żeberek
40 dag -
zakwasu na żur
250 ml -
marchewki
3 -
białe cebule
2 -
pietruszka
1 -
masła
łyżka -
mąki pszennej
łyżka -
Liść laurowy suszony Prymat
do smaku -
Majeranek suszony Prymat
do smaku -
sól
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczarkowa z dodatkiem zakwasu
Na patelni roztopić łyżkę masła. Pozostałą cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pieczarki pokrojone w plastry. Posypać solą, czarnym pieprzem i dusić pod przykryciem. Kiedy pieczarki puszczą sok - oprószyć całość mąką. Jeśli soku jest mało, można delikatnie podlać bulionem. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać do wywaru mięsno-warzywnego.
Z przestudzonych żeberek oddzielić mięso od kości, a następnie lekko podsmażyć na patelni. Warzywa pokroić w plastry.
Do zupy dodać kawałki mięsa, plastry warzyw oraz zakwas. Wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zupę posypaną natka pietruszki podawać z makaronem.
Komentarze (10)