Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa sałatka

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 1 kg
kukurydza w puszce 1 sztuka
szynka gotowana 15 dag
jajko 7 sztuka
szczypiorek 1 pęczek
majonez 4 łyżka
jogurt naturalny 150 ml
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa sałatka

Pieczarki dokładnie płuczemy, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy do chwili aż będą jeszcze lekko twarde. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Kroimy w cienkie plasterki (jeśli pieczarki będą miały otwarte kapelusze, przed pokrojeniem trzeba je obrać ze skórki). Lekko solimy.

Jajka gotujemy na twardo, kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę na 3-4 kawałki, a następnie w cienkie plasterki.

Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szczypior płuczemy i drobno siekamy.

Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

W szerokiej miseczce układamy kolejno połowę pieczarek, połowę jajek i szynkę. Posypujemy połową szczypiorku i kukurydzy. Zalewamy połową sosu jogurtowo- majonezowego.

Układamy pozostałe pieczarki, jajka, szczypior i kukurydzę. Zalewamy resztą sosu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 02.05.2014 22:09
Apetyczna sałatka - chętnie wypróbuję.
krystyna330 02.05.2014 21:05
super pomysł
malaczarna23 02.05.2014 20:53
wspaniała sałatka
kuklik 02.05.2014 20:46
efektownie się prezentuje
Sylwia26 02.05.2014 20:29
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak