Pieczarkowa grochówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    150 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    4 szt
  • marchew

    2 szt
  • seler naciowy

    1 łodyga
  • ziemniaki

    3 szt
  • groch

    250 g
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    4 duze szt
  • masło

    1 łyżka
  • sól i pieprz

    . do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 duza szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0,5 lyzeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczarkowa grochówka foto

Do garnka wlać wodę, wrzucić boczek, liść i ziele. Gotować
Krok 2 - Pieczarkowa grochówka foto

W tym czasie obrać, umyć i pokroić warzywa: marchew, seler i ziemniaki.
Krok 3 - Pieczarkowa grochówka foto

Wrzucić je do garnka,
Krok 4 - Pieczarkowa grochówka foto
wsypać przepłukany groch i gotować tak długo, aż warzywa i groch będą miękkie. Boczek wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy.
Krok 5 - Pieczarkowa grochówka foto

Cebulę obrać, posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparują. Przełożyć do zupy, doprawić do smaku.
Krok 6 - Pieczarkowa grochówka foto
Gotową zupę można podać z domowym chlebem

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 16.03.2015 20:02
smaczna zupka
pestka 16.03.2015 18:33
smaczna zupa
mzap88 16.03.2015 18:00
mniam mniam
Pyszota 16.03.2015 17:45
fajny przepis
MoniczkaS10 16.03.2015 17:15
dwie smaczne zupki zmiksowane w jedną:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat