Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pide

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 300 gram
drożdże świeże 10 gram
woda letnia 150 ml
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka

Farsz

mięso mielone wieprzowe 250 gram
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku
papryka czerwona 0,5 sztuki
pomidory suszone Smak 6 sztuk
pomidory krojone z puszki 1 puszka
natka pietruszki 0,5 pęczka
oliwa 1 łyżka
kolendra mielona 0,5 łyżeczki
kumin 0,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 0,5 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pide

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Mąkę przesiać, dodać wodę, oliwę z oliwek, sól oraz rozpuszczone drożdże, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
Krok 1 - Pide foto
2
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie, następnie dodać mięso mielone. Paprykę oraz pomidory suszone pokroić w kostkę i dodać do mięsa, smażyć ok 5 min. Po tym czasie dodać pomidory z puszki, posiekaną natkę oraz resztę przypraw. Całość dusić ok 10 min.
Krok 2 - Pide foto
3
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować, tworząc owalne placki. Na środek nałożyć farsz, brzegi ciasta zawinąć do środka na kształt łódki. Opcjonalnie wierzch można przyozdobić np. cebulą i pomidorkami.
Krok 3 - Pide foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15-20 min, do momentu aż ciasto się zarumieni.
Krok 4 - Pide foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kucharka45
Kucharka45 09.01.2015 18:37
Bardzo ciekawy przepis :)
mitek111 09.01.2015 17:50
przypomina mi pizzę na bogato :)
cukiereczek 09.01.2015 16:11
pomysłowe i smacznie wyglądające
Agnieszka-87-25 09.01.2015 15:48
smaczne to !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak