Piaskowe pagórki według Agi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    25 dkg
  • cukier kryształ

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka

    25 dkg
  • mąka ziemniaczana

    13 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • wiśnie kandyzowane

    50 kolorowych sztuk
  • konfitura morelowa

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Stopione masło studzimy,dodajemy cukier i cukier waniliowy,wszystko ubijamy na puszystą pianę.Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Wsypujemy przez sitko do masy maślanej i wyrabiamy rękoma ciasto.Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce.Ciasto dzielimy na równe porcje i z każdej wytaczamy wałeczek o średnicy około 2 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Każdy wałeczek tniemy co około 1,5 cm.Każdy kawałek lekko przypłaszczamy ręką,układamy na blasze,pieczemy 15 minut.Ciastka dekorujemy połówkami kandyzowanych wiśni.Konfiturę z moreli(ok. 2 łyżki)podgrzewamy w rondelku.Brzegi ciastek smarujemy ciepłą konfiturą i posypujemy wiórkami.Z tej porcji wychodzi około 50 ciastek.Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
irenka 15.02.2012 11:22
pyszności
Krystyna32 30.12.2011 16:47
super
Ania67 26.10.2011 18:12
extra
Ania67 26.10.2011 18:12
extra
Justyna Jussstiii 17.04.2011 12:53
pychotka palce lizać
MAR3STA 10.04.2011 18:10
pycha ciasteczka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat