Piankowe ciasto

Piankowe ciasto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    100 gram
  • kakao

    3 łyżki
  • cukier

    0,5 szkl.
  • woda

  • galaretka

    1 szt.
  • śmietana 30%

    300 ml
  • herbatniki

    1,5 opak.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Piankowe ciasto

Składniki:

- herbatniki - 1,5 opak., czyli ok. 250-300 gram;
- masło - 100 gram;
- kakao gorzkie - 3 łyżki;
- cukier - 1/2-2/3 szkl. (do smaku);
- woda - 200 + 250 ml;
- galaretka - dowolna, użyłam wiśniowej;
- śmietana 30% - ok.300 ml;

Ciasto jest wzorowane na gotowcu firmy "".
Dno tortownicy wykładamy folią, układamy dosyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Taką samą ilość herbatników odkładamy, resztę kruszymy na miał, pomagając sobie wałkiem lub młotkiem. W garnku mieszamy wodę (200 ml zimnej), cukier (ilość zależy od naszych upodobań), masło i kakao - doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 min. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wylewamy na ułożone w tortownicy herbatniki, układamy następną warstwę ciastek i chowamy do lodówki. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i wlewamy do niej delikatnie galaretkę. Całość miksujemy chwilę i wylewamy na herbatniki. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Wafelek2601 01.09.2014 10:55
fajny przepis
Ola1young 06.10.2013 12:04
Ale dobre ciasto :)
AGNIESZKA144 06.10.2013 09:31
fajne ciasto i takie lekkie
monisia1977 06.10.2013 09:01
fajne ciacho
Stenka 06.10.2013 08:42
przepis zabrałam do wykorzystania
ana1 06.10.2013 08:37
fajne ciacho
Janina 06.10.2013 07:56
Pyszniutkie ciasto;)
sanielcia 05.10.2013 22:12
Zjadłabym kawałeczek
marta19 05.10.2013 22:07
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat