Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
100 gram -
kakao
3 łyżki -
cukier
0,5 szkl. -
woda
-
galaretka
1 szt. -
śmietana 30%
300 ml -
herbatniki
1,5 opak.
Przepis i sposób przygotowania Piankowe ciasto
- herbatniki - 1,5 opak., czyli ok. 250-300 gram;
- masło - 100 gram;
- kakao gorzkie - 3 łyżki;
- cukier - 1/2-2/3 szkl. (do smaku);
- woda - 200 + 250 ml;
- galaretka - dowolna, użyłam wiśniowej;
- śmietana 30% - ok.300 ml;
Ciasto jest wzorowane na gotowcu firmy "".
Dno tortownicy wykładamy folią, układamy dosyć ciasno pierwszą warstwę herbatników. Taką samą ilość herbatników odkładamy, resztę kruszymy na miał, pomagając sobie wałkiem lub młotkiem. W garnku mieszamy wodę (200 ml zimnej), cukier (ilość zależy od naszych upodobań), masło i kakao - doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1-2 min. Lekko studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wylewamy na ułożone w tortownicy herbatniki, układamy następną warstwę ciastek i chowamy do lodówki. Galaretkę zalewamy szklanką wrzątku, dokładnie mieszamy i studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy i wlewamy do niej delikatnie galaretkę. Całość miksujemy chwilę i wylewamy na herbatniki. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Komentarze (9)