Piankowa pychotka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • mąka

    3/4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • czekolada mleczna

    1/2 szt
  • krem budyniowy

  • małe beziki

    300 gram
  • krówki

    250 gram
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Wymieszać delikatnie z mąką i proszkiem do pieczenia.Czekoladę zetrzeć na tarce i dodać do ciasta.Wyłożyć na blaszkę i piec ok.30 minut w 180 st C.
KREM: 2 szkl.mleka, 2 budynie śmietankowe, 3 żółtka, 1/2 szkl.cukru, 200gram masła.
1 szkl.mleka zagotować.W drugiej szkl.mleka wymieszać budynie,żółtka i cukier.Masę wlać do gotującego się mleka,ciągle mieszając.Wystudzić.Masło utrzeć dodając po 1 łyżce budyniu.Krem wyłożyć na wystudzone ciasto.Na wierzchu poukładać małe beziki.
masło rozgrzać,dodać krówki.Dobrze wymieszać ,żeby się składniki połączyły.Masą krówkową polać beziki.Można zastąpić roztopioną gorzką czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 23.02.2014 12:17
na pewno to jest pychotka :-)
Seba 15.11.2013 10:36
fajna nazwa
berys18 09.10.2013 08:41
fajna pychotka
kate.500 14.07.2013 20:22
pyszna pianka
Grażyna13 12.07.2013 20:49
Co za pyszności :)
Krystyna32 25.08.2012 08:44
extra
sunnymood 26.04.2012 16:56
Super
Teresa19 31.12.2011 16:58
pyszne
MAŁY 24.11.2011 18:54
super przepis
smakoszek 24.07.2011 20:29
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat