Przepis i sposób przygotowania na: Pianka z chałwą
Do tego placka należy upiec 2 takie biszkopty.
MASA:
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.
Budyń nie musi być słodki, gdyż słodkość masy uzyskamy dodając nutellę.
Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy kawę, nutellę oraz alkohol. Dokładnie ucieramy.
PIANKA:
Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Cały czas ubijając dokładamy do niej chałwę. Mieszamy by chałwa się dobrze rozkruszyła na jednolitą masę. Dokładamy żelatynę. Dokładnie miksujemy.
PRZEŁOŻENIE:
Przełożenia:
Biszkopt- masa kawowo-czekoladowa- biszkopt-pianka z chałwą-pokruszone herbatniki
W trakcie przekładania biszkopty ponczujemy.
Jak dla mnie ciasto ma wyjątkowy smak. Połączyłam w nim moje ulubione smaki- chałwę, nutellę, kawę. Dodatek alkoholu dodatkowo podkreśla wyjątkowy smak tego ciasta.