Pianka truskawkowa

Pianka truskawkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatnik

    20 dag
  • margaryn

    1/3 kostki
  • truskawk

    1,5 kg
  • cukier

    10 dag
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    6 łyżeczek
  • jogurt naturalny

    1 duże opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pianka truskawkowa

Masło rozpuszczamy, ciastka zgniatamy wałkiem w woreczku , wsypujemy do masła, mieszamy. Takim \"ciastem\" wylepiamy średnią tortownicę, dociskając dobrze do blachy. Piekarnik mocno nagrzewamy, wstawiamy ciasto na 5-10 minut.
Żelatynę rozpuszczamy w paru łyżkach gorącej wody. Z truskawek odkładamy kilkanaście, kroimy na pół lub kawałki jak duże. Resztę miksujemy z cukrem, dodajemy żelatynę miksujemy jeszcze chwilę razem (jak się nie zmieści do miksera robimy paćkę z truskawek na dwa razy). dodajemy jogurt i znów chwile miksujemy. Na cieście rozrzucamy pokrojone truskawki, zalewamy pianką, wstawiamy do lodówki, aż się zetnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Izabela28 23.11.2010 19:53
Pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat