pianka truskawkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • TRUSKAWKI MROŻONE

    1/4 kg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • galaretka truskawkowa

    1 opakowanie
  • śmietana 30%

    30 ML
  • cukier puder

    1 łyżka
  • wanilia

    2 laski
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki rozmroź,odcedź.Kilka sztuk odłóż do dekoracji,resztę owoców zmiksuj,utrzyj blenderem lub rozgnieć widelcem.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody.Galaretkę przygotuj wg.przepisu na opakowaniu,następnie odstaw w chłodne miejsce,aby przestygła i trochę stężała.
Śmietanę ubij na sztywno,pod koniec dodaj cukier puder.Odłóż odrobinę śmietany do dekoracji (najlepiej wstaw ją do lodówki),resztę połącz z truskawkami oraz żelatyną.Gotową masę wylej na blachę (wcześniej włóż ją aluminiową folią) i wstaw do lodówki na 20 minut.Dno blachy możesz dodatkowo wyłożyć biszkoptami,zaś wierzch pianki -połówkami truskawek.Następnie rozprowadź na piance galaretkę i całość odstaw do lodówki jeszcze na co najmniej 30 minut.
Po schłodzeniu wyjmij piankę truskawkową z blachy i wytnij z niej serduszka.Najlepiej użyć do tego blaszanych foremek,które uprzedni trzeba ogrzać (tak jak nóż do krojenia tortu).Zaraz po wykrojeniu serca foremkę trzeba usunąć.Dzięki temu serduszka będą kształtne,a brzegi deseru równe i gładki.
Udekoruj deser wcześniej odłożoną i schłodzoną bitą śmietaną oraz laską wanilii.Podawaj od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat