Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto koperkowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koperek 2 pęczki
orzeszki ziemne 40 g
ser cheddar 40 g
czosnek 2 ząbki
oliwa 0,5 szklanki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto koperkowe

Polski koperek ma niepowtarzalny smak i aromat. Jest doskonałą przyprawą do rozmaitych dań, sosów i twarożków. A gdyby wykorzystać jego smak do przygotowania intensywnego pesto? Ja spróbowałam i na prawdę warto zrobić to samo :D Pesto koperkowe doskonale komponuje się z makaronem, ale będzie także świetnym dodatkiem do ziemniaczków - talarków lub łódeczek. Smak pesto podkreślają orzeszki ziemne, czosnek i ser Cheddar. Serdecznie polecam :)

PRZYGOTOWNIE:

KROK 1. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a koperek pozbawiamy grubszych łodyg i siekamy.

KROK 2. Rozbite w moździerzu orzeszki, starty ser, koperek i czosnek zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy (dosłownie przez chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników. Pesto na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z makaronem lub ziemniaczkami.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 23.10.2015 16:01
pyszna propozycja
Damiano
Damiano 23.10.2015 14:58
Świetny przepis
AZgotuj 23.10.2015 14:21
pyszne i aromatyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak