Penne zapiekany ze szpinakiem i serkiem Blue

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    1 op
  • serek blue

    2 szt
  • jajko

    2 szt
  • Świeży szpinak - liście

    2 garści
  • śmietana

    5 łyżek
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Szpinak oczyszczamy, opłukujemy, osuszamy, blanszujemy.Na patelni rozgrzewamy masło, lekko podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie przekładamy go na makaron. Na szpinaku układamy pokruszony ser.Jajka roztrzepujemy z dodatkiem soli i pieprzu i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Wierzch polewamy śmietaną i oprószamy ziołami prowansalskimi. Pieczemy ok. 25 min w piekarniku w temp. 150 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat