Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z mięsnymi kulkami w sosie pomidorowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pomidory bez skóry 1 kg
penne 400 g
cebula 2 szt
parmezan starty 100 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól do smaku
oregano do smaku
szponder wołowy 500 g
oliwa wg potrzeby
ser gouda 150 g
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z mięsnymi kulkami w sosie pomidorowym

Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Cebulę pokroić w kostkę. Wlać od rondla 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać bazylię oraz oregano a następnie dołożyć pokrojone pomidory. Posolić i dusić na małym ogniu. Podlać szklanką wody i dodać wołowinę. Mięso mielone wymieszać z jajami, bułką tartą oraz parmezanem. Doprawić do smaku. Uformować małe kuleczki i obsmażyć je na oliwie. Sos powinien się gotować co najmniej dwie godziny, aby woda odparowała. Po tym czasie wyjąć szponder i zostawić na drugi dzień do innego dania. Obsmażone kulki wrzucić do sosu i dusić razem około 10 minut. Posypać świeżymi ziołami – bazylią oraz oregano. Ugotwać penne al dente. Penne polewać sosem z kulkami i posypywać żółtym serem. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

raspberry 07.08.2014 11:27
uwielbiam makarony!
Marta11 29.08.2013 16:24
uwielbiam takie jedzonko
msmors 29.08.2013 14:46
takie danie to uwielbiam
Magda24 29.08.2013 14:31
smaczne na obiad
jussta 29.08.2013 13:50
fajne penne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak