Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika

Pełnoziarnisty chleb z ziarnami słonecznika

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn

  • zakwas żytni

    16 g
  • mąka żytnia razowa

    160 g
  • woda

    160 g

Ziarna słonecznika

  • słonecznik łuskany

    100 g
  • sól

    8 g
  • woda gorąca

    100 g

Namaczanka żytnia

  • mąka żytnia razowa

    232 g
  • sól

    7 g
  • woda gorąca

    232 g

Ciasto na chleb

  • zaczyn chlebowy

    powyżej
  • Namaczanka żytnia

    powyżej
  • Ziarna słonecznika namoczone

    powyżej
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    166 g
  • drożdże

    10 g
  • miód

    1 łyżeczka
  • słonecznik łuskany

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

I Dzień
Ziarna słonecznika przesypujemy na suchą patelnię i chwilę prażymy. Uprażone ziarna mieszamy w pierwszej misce z solą, gorącą wodą. W drugiej misce łączymy składniki na zaczyn i dokładnie mieszamy. Do trzeciej miski przesiewamy mąkę żytnią z solą i łączymy z gorącą wodą. Wszystkie miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 16 godz.

II Dzień
Po 16 godz. łączymy zawartość 3 misek i dodajemy pozostałe składniki na ciasto chlebowe. Zagniatamy 7 minut robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta lub ręcznie ok. 15- 20 min. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Formę keksową o długości 30 cm (lub 2 mniejsze formy) smarujemy masłem i posypujemy ziarnami słonecznika.

Ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do formy, wierzch równamy i posypujemy ziarnami słonecznika ( ja dodatkowo posypałam odrobiną płatków owsianych). Formę przykrywamy folią spożywczą, a następnie ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 75 min., aż ciasto wyrośnie do wysokości formy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250°C (grzanie góra-dół). Chleb wkładamy do piekarnika spryskujemy z góry wodą (lub smarujemy łyżką) i pieczemy przez 15 min.

Po 15 min. uchylamy na moment drzwiczki piekarnika i wypuszczamy parę. Temperaturę zmniejszamy do 180°C i pieczemy kolejne 45 min. Gdyby Wasz chleb spiekł się zbytnio na wierzchu można go przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i wkładamy go do piekarnika i pieczemy w funkcji termoobiegu 5-10 min tak aby skórka ładnie się przypiekła. Gotowy chleb studzimy na kratce.
slodkieniebo
Kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

05.03.2016 17:41
Smaczny swojski chlebek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat