Pekinka awaryjna w słoikach

Pekinka awaryjna w słoikach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula czerwona

    1
  • niezbyt duże marchewki

    2
  • pietruszka korzeń

    1
  • korzenia selera

    1/4
  • pęczek natki pietruszki

    1
  • pęczek dymki razem ze szczypiorem

    1
  • pęczka koperku

    1/2
  • łyżka nasion kminku, ale jeśli ktoś nie lubi można pominąć

    1
  • szkl. octu spirytusowego 10%

    1
  • szkl. wody

    3
  • szkl. cukru

    3/4
  • łyżki soli

    2
  • kapusta pekińska

    1 duża główka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wiem, wiem - świeża pekinka jest dostępna cały rok, ale dobrze mieć kilka awaryjnych słoiczków rożnych gotowych sałatek, prawda?

Wszystkie warzywa i liście myjemy, osączamy. Korzeniowe trzeba oskrobać, cebulę obrać, z kapusty usunąć uszkodzone i ew. nadpsute liście. Warzywa korzeniowe ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej. Zieleninę siekamy, ale niezbyt drobno. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę kroimy w paski - zielone części dość grubo, te białe z grubszymi nerwami - cienko. Wszystkie warzywa wkładamy do miski. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą, dodajemy ocet i ew. kminek. Jeszcze ciepłą zalewamy warzywa i odstawiamy na ok. 30 min.. Następnie sałatkę upychamy dość ciasno w wyparzonych słoikach dolewając zalewy z dna miski, zakręcamy nakrętkami. Słoiki wstawiamy do garnka wyższego od słoików i wyłożonego na dnie ściereczką. Wlewamy letnią wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 15-20 min. od zagotowania, ale woda ma tylko lekko bulgotać. Gotowe, gorące słoiki stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 14.01.2013 08:38
mniam
Katarzyna/kate1980 07.12.2011 20:17
świetna nazwa
SmacznaPyza 25.11.2011 07:47
polecam bo to fajna sałatka
IlonaAlbertos 23.11.2011 22:13
Przyznam szczerze, ze nigdy takiej nie robiłam. Zaciekawił mnie ten sposób \"przetworzenia\" pekinki. Mam nadzieję, że będzie okazja, żeby wypróbować.
Misia90 23.08.2011 12:00
extra
Marysia 23.08.2011 11:50
super
Karolina69 23.08.2011 11:37
fajne
elwal 13.08.2010 11:01
Pyza, nic się nie martw, ja też lubię się zabezpieczyć i mieć pod ręką kilka sałatek na nieoczekiwane awaryjne sytuacje ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat