Pęczotto z parmezanem, warzywami i pieczonymi ziemniakami

Pęczotto z parmezanem, warzywami i pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Sekret tego dania tkwi w kompletnym zaskoczeniu gościa, który je będzie kosztować. Pieczone ziemniaki, sezonowe warzywa. Na koniec jest zaskoczenie, czyli ukryta kasza pęczak zrobiona w stylu włoskiego risotta z aromatycznym parmezanem, który to danie przenosi na zupełnie inny wymiar smaku.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pęczotto:

  • kasza pęczak

    400 g
  • parmezan

    60 g
  • białe wino wytrawne

    50 ml
  • biała cebula

    1 szt.
  • wywar warzywny

    1 litr
  • masło

    40 g
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    0.5 szczypty

Sezonowe warzywa:

  • fasola szparagowa

    300 g
  • zielony groszek

    200 g
  • woda

    2 litry
  • sól

    2 szczypty
  • marchewki

    100 g
  • masło

    60 g

Pieczone ziemniaki:

  • ziemniaki

    0.5 kg
  • papryka słodka mielona

    2 szczypty
  • tymianek Prymat

    2 szczypty
  • woda

    2 litry
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa extra virgin

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kasza pęczak

Kroimy w kostkę cebulę i smażymy na maśle, aż się zeszkli. Dodajemy kaszę i mieszamy przez 10 sekund. Dodajemy białe wino i mieszamy do momentu całkowitego odparowania. Dolewamy stopniowo bulion. Redukujemy, cały czas mieszając i czynność powtarzamy do momentu ugotowania kaszy na al dente. Dodajemy masło, parmezan i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Warzywa

Obraną marchew kroimy w plastry i smażymy na maśle przez 4 minuty na stronę. Obrany groszek gotujemy do miękkości. Fasolę szparagową kroimy wedle uznania i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Ziemniaki

Przez 15 minut gotujemy ziemniaki w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Wyciągamy i chłodzimy w chłodnej wodzie. Kroimy ziemniaki w ćwiartki, obtaczamy w oliwie z oliwek i doprawiamy przyprawami. Na środkowej półce piekarnika pieczemy (termoobieg 175 C) przez 50 minut na złoty kolor. Doprawiamy na koniec odrobiną soli.

Wykończenie dania

Wykładamy małą łyżkę pęczotto na środek głębokiego talerza. Na nie kładziemy marchewkę, groszek z fasolą oraz ziemniaki

bertpvd
Polecam użyć wysokiej jakości białego, wytrawnego wina podczas początkowej fazy robienia pęczotta. Słabej jakości wino może zepsuć smak dania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat