Pęczotto Eli na bogato

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zamiast risotta przygotowałam pęczotto. Kaszę pęczak z kiełbasą, boczniakami, selerem naciowym i papryką.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasza:

  • kasza pęczak

    50 dag

Pozostałe składniki:

  • kiełbasa wędzona

    25 dag
  • boczniaki

    25 dag
  • selera naciowego

    4 gałązki
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • duża cebula

    1 szt.

Przyprawy:

  • czosnek suszony Prymat

    1 duża łyż.
  • sól

    5 szczypt
  • czarny pieprz mielony Prymat

    5 szczypt

Dodatki:

  • olej rzepakowy

    8 dużych łyż.
  • bulion

    1 litr
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • ser cheddar

    25 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników:

Krok 1 - Pęczotto Eli na bogato foto

Seler naciowy umyć, osuszyć i obrać z włókien. Obrany seler pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć szypułkę i pestki. Z papryki wyciąć paseczki do dekoracji. Resztę papryki pokroić w kostkę.

Krok 2 - Pęczotto Eli na bogato foto

Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Natkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Krok 3 - Pęczotto Eli na bogato foto

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę.

Przygotowanie kaszotto:

Krok 1 - Pęczotto Eli na bogato foto

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasę, połowę pokrojonej cebuli i smażyć aż się zrumienią. Do kiełbasy z cebulą wsypać pęczak i smażyć razem aż kasza się zeszkli.

Kaszę zalać bulionem, żeby była lekko przykryta i gotować na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewać znowu i tak kilka razy.

Gdy pęczak będzie pół miękki dodać seler naciowy i paprykę.

Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 4 łyżki oleju, dodać boczniaki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i smażyć aż się zrumienią i grzyby będą miękkie.

Do miękkiego pęczaku dodać przesmażone grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.

Do gotowego pęczotto dodać posiekaną natkę pietruszki i potarty ser cheddar. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pęczotto wyłożyć na talerze i udekorować paskami papryki i natką pietruszki. Smacznego!

eli_555
Bulion dolewać stopniowo do kaszy. W razie potrzeby gdy zabraknie bulionu dolewać wodę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 24.08.2019 12:38
Pyszne jedzenie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat