Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kasza:
-
kasza pęczak
50 dag
Pozostałe składniki:
-
kiełbasa wędzona
25 dag -
boczniaki
25 dag -
selera naciowego
4 gałązki -
papryka czerwona
1 szt. -
cebula duża
1 szt.
Przyprawy:
-
Czosnek suszony Prymat
1 duża łyż. -
sól
5 szczypt -
Pieprz czarny mielony Prymat
5 szczypt
Dodatki:
-
olej rzepakowy
8 dużych łyż. -
bulion
1 litr -
natka pietruszki
1 pęczek -
ser cheddar
25 dag
Sposób przygotowania
Przygotowanie składników:

Seler naciowy umyć, osuszyć i obrać z włókien. Obrany seler pokroić na kawałki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć szypułkę i pestki. Z papryki wyciąć paseczki do dekoracji. Resztę papryki pokroić w kostkę.

Boczniaki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Natkę umyć, osuszyć, część odłożyć do dekoracji a resztę posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupinki i pokroić w kostkę.
Przygotowanie kaszotto:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, dodać kiełbasę, połowę pokrojonej cebuli i smażyć aż się zrumienią. Do kiełbasy z cebulą wsypać pęczak i smażyć razem aż kasza się zeszkli.
Kaszę zalać bulionem, żeby była lekko przykryta i gotować na małym ogniu. Gdy bulion wyparuje dolewać znowu i tak kilka razy.
Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe 4 łyżki oleju, dodać boczniaki, resztę cebuli, oprószyć pieprzem i smażyć aż się zrumienią i grzyby będą miękkie.
Do miękkiego pęczaku dodać przesmażone grzyby, wymieszać i jeszcze chwilę razem dusić.
Do gotowego pęczotto dodać posiekaną natkę pietruszki i potarty ser cheddar. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Pęczotto wyłożyć na talerze i udekorować paskami papryki i natką pietruszki. Smacznego!
Bulion dolewać stopniowo do kaszy. W razie potrzeby gdy zabraknie bulionu dolewać wodę.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się