Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pęczak z suszonymi owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pęczak

kasza pęczak 3 szklanki
śliwki suszone 25 szt
żurawina suszona 150 g
rodzynki 150 g
masło 50 g
owoce kandyzowane 100 g
sól 1 szczypta
cukier 3 łyżki

omasta

masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pęczak z suszonymi owocami

Pęczak umyć na sicie. Zalać 8 szklankami wody (mniej więcej stosunek kaszy do wody powinien wynosić 1:2,5) zagotować i odstawić na 10 – 15 minut. W tym czasie umyć śliwki i pokroić na połówki. Ponownie zacząć gotować pęczak, dodać śliwki i inne suszone owoce. Gotować bez przykrycia i cały czas mieszać. Dosypać 3 łyżki cukru i szczyptę soli a potem dołożyć kawałek masła. Kiedy pęczak wchłonie już całą wodę – co powinno nastąpić po ok. 30 minutach, sprawdzić, czy jest wystarczająco miękki (ma być al dente). Jeśli już zmiękł, przykryć garnek pokrywką, pogotować 5 minut a następnie zawinąć garnek w gazety, koc i wstawić pod poduszkę na ok. 2 godziny. Jeśli jednak pęczak jest bardzo twardy to trzeba dolać szklankę wody i pogotować go jeszcze do czasu aż wchłonie nową wodę – a dopiero potem „wkładać pod poduszkę”.

Podawać na gorąco polany świeżo stopionym masłem. Można również polewać go miodem albo posypywać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak